14 november Apollo Ensemble

Op zaterdag 14 november 2020 speelt het Apollo Ensemble in De KunstKerk een programma met absolute meesterwerken uit de klassieke periode. Met recht “klassiekers” dus. De oprichters zijn oude bekenden van ons, we studeerden samen aan het conservatorium in Utrecht.

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, met topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra (dirigent Ton Koopman).

Het ensemble speelt muziek van vroeg-barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Kroatië en de Verenigde Staten.

De groep kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken, als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen.

Programma 14 november

Het ensemble speelt een prachtig programma met Mozarts 40esymfonie in g mineur, Mozarts meest beroemde en meest uitgevoerde symfonie. Die populariteit geldt in het bijzonder voor de opening, die iedereen zal herkennen

Johannes Brahms verzamelde manuscripten van collega-componisten en beschouwde zijn aanwinst van deze originele score als “de kroon op zijn manuscriptencollectie”. Mozart schreef de symfonie in 1788, drie jaar voor zijn overlijden, in een bezetting voor fluit, 2 hobo’s, 2 hoorns, 2 fagotten en strijkers. Pas later voegde Mozart er klarinetten aan toe. Het Apollo Ensemble voert het stuk uit in deze oorspronkelijke bezetting, zonder klarinetten dus.

Het tweede meesterwerk van deze avond is het 11e pianoconcert in D majeur van Joseph Haydn, dat stamt van rond 1780. De sterke invloed die Haydn en Mozart op elkaar hebben gehad is hierin duidelijk te horen. Je zou kunnen zeggen dat Haydn de levendige kant van Mozart en de tragische kant van Schubert belicht. Zo vormt het 11e pianoconcert een prachtige verbinding tussen deze klassieke meesterwerken.

Franz Schubert is bij velen vooral bekend om zijn imposante en romantische liederenoeuvre, maar staat met beide benen stevig in de klassieke traditie. Hij liet zich in 1816 – op 19-jarige leeftijd! – voor zijn 5e symfonie in B♭majeur inspireren door Mozarts 40e en koos voor dezelfde bezetting. Heel bijzonder, omdat Schuberts andere symfonieën een uitgebreidere bezetting hebben. Het eindresultaat en slotstuk van de avond mag er wezen: typisch Schubert, met een duidelijke echo van Mozarts 40e symfonie.

Aanvang 20.15 uur

Locatie KunstKerk Hoofdstraat 27, Warffum

Toegang € 17,50 p/p

Reserveren via info@kunstkerkhogeland.nl

KunstKerk Hogeland
16 september 2020

Meer informatie?